Kundalini yogalessen en -workshops van Regina de Jonge.
 
 

Kundalini yoga

Kundalini yoga
Kundalini yoga komt oorspronkelijk uit Noord-India en werd in 1968 door Yogi Bhajan in het Westen geïntroduceerd. In Kundalini yoga spelen naast (dynamische) fysieke en meditatieoefeningen, ook healingtechnieken (zoals Sat Nam Rasayan en massage), mantra's, voeding en Ayurveda een belangrijke rol.

Levensenergie
Het woord ‘kundalini' komt uit het Sanskriet en betekent 'de opgerolde'. De kundalini-energie wordt wel voorgesteld als een opgerolde, slapende slang die zich onderaan de wervelkolom bevindt, in het wortelchakra. De slang staat symbool voor het bewustzijn. Kundalini yoga is er op gericht om de kundalini-energie langzamerhand wakker te maken. Hoe beter deze levensenergie stroomt, hoe vitaler en evenwichtiger je je voelt.

Yoga van bewustzijn
Kundalini yoga wordt ook wel ‘Yoga van bewustzijn' genoemd. Door beoefening leer je om te gaan met de uitdagingen van het dagelijks leven, zonder je teveel mee te laten nemen in de ups-and-downs die dat soms met zich meebrengt. Omdat Kundalini yoga je leert je balans en rust te bewaren (of daar makkelijk weer bij terug te komen) - ook in tijden waarin er veel van je wordt gevraagd - is het heel geschikt voor mensen met een actief bestaan.

Dynamisch
Kenmerkend voor Kundalini yoga zijn de dynamische en vloeiende oefenseries. Kundalini yoga ondersteunt de balans tussen lichaam en geest door houding en beweging, concentratie, meditatie, ademhaling en geluid (mantra). Deze actieve vorm van yoga brengt je energieniveau op een hoger peil en maakt je sterker en evenwichtiger. Het helpt je om goed voor jezelf te zorgen en gezonde relaties met andere mensen aan te gaan. De oefeningen en meditatietechnieken zijn heel goed toe te passen in je dagelijks leven.

Chakra's
Chakra's zijn energiecentra in het lichaam en zijn verbonden met thema's (levensgebieden) die we tegenkomen in onze persoonlijke ontwikkeling. De conditie van de chakra's (in evenwicht, of juist te actief of geblokkeerd) is van invloed op ons gevoel van welzijn. Door een combinatie van oefeningen, het chanten van mantra's, meditatie en diverse ademhalingstechnieken, zorgt het beoefenen van Kundalini yoga voor meer balans in, en tussen de chakra's. Met andere woorden: voel je je vitaal en lekker in je vel.

Kundalini Yoga met Regina
Regina geeft al ruim vijftien jaar Kundalini yogales. Kundalini yoga in zijn pure vorm zoals Yogi Bhajan deze naar het Westen heeft gebracht. Zij volgde verschillende opleidingen bij 3HO Nederland in Enschede (de oudste Kundalini yogaopleiding van Nederland). Wil je graag kennismaken met ‘old school' Kundalini yoga, dan ben je bij Regina aan het goede adres! Lees meer over de opzet en invulling van haar yogalessen op de pagina lessen.

Meer over Kundalini yoga
Wil je meer weten over Kundalini yoga? Kijk dan op de website van Kundalini yoga Nederland. Een deel van bovenstaande tekst is een bewerking satnam.eu. Om de volledige tekst (Engels) te lezen ga naar de website of download de pdf.

terug naar boven >